ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ярджиловци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Ярджиловци

Ярджиловци е село в Западна България. Намира се в община Перник, област Перник

Отстои на 12 км северозападно от гр. Перник, на 6 км северно от гр. Батановци и на 42 км югозападно от столицата София.

Разположено е на двата бряга на река Конска, която го разделя на две части. По-голямата част е в подножието на планина Черна (Църна) гора. Надморската му височина е 662 м. Климатът в района е умереноконтинентален, като се характеризира с мека и снежна зима и прохладно лято. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са водопреносна, електропреносна и телефонна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население е около 1100 души. 

Тук функционират кметство, църква, читалище, основно училище, магазини и заведения. За здравето на жителите на селото се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. В Батановци работи най-близката детска градина. А специализирани медицински заведения ще намерите на територията на гр. Перник.
В Ярджиловци има сурвакарска група, която изработва автентични традиционни маски и костюми. На кръстопът в селото пък е построен паметник-костница.

Близо до Ярджиловци е изграден едноименен язовир, който се зарибява ежемесечно с подходящи за сезона видове риби. Друго удобство за любителите на риболова е, че могат да ловят денонощно. Разрешено е и да се използват лодки. Има възможности за настаняване. 

В местността Осломе край селото е изграден още един язовир - Осломе, който е по-голям. Разполага с ресторант с прясна риба и детски кът с люлки.  

Забележителност, която може да посетите в Перник е крепостта Кракра

Източници: http://www.yardjilovci.com/ http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: