ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Поцърненци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Поцърненци

Поцърненци е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник

Отстои на 11 км югозападно от Радомир и на 25 км в същата посока от гр. Перник. Селата Извор и Прибой са съответно на 9 км южно и на 2 км северно. Столицата София е на 52 км североизточно.

Намира се в близост до язовир Пчелина, а надморската му височина е 647 м. Наблизо текат и реките Арката и Струма. Климатът е умерено континентален и се характеризира със сурова, снежна зима и прохладно лято. Есента е кратка, дъждовна и мъглива. Пролетта е хладна и също не продължава дълго. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. До съседното село Прибой има и ж.п. гара.

Постоянното население е около 74 души.

Тук функционират кметско наместничество и смесен магазин. Най-близкият общо практикуващ лекар работи в с. Прибой, медицински център има в с. Извор. Най-близките учебни заведения са в гр. Радомир, а в гр. Перник може да потърсите специализирана медицинска помощ.

Язовирът е идеално място за туризъм и почивка. Тук са създадени прекрасни условия за любителите на риболова и водните атракции.

На брега му, само на около 2 км от селото, е разположен параклисът "Св. Йоан Летни". Построен е през XIV век, а по стените му има запазени стенописи. Може да се разходите и до Радибошкия манастир "Св. Троица" (5 км).

В Перник си заслужава да разгледате средновековната крепост Кракра

Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: