ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Цегриловци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Цегриловци

Цегриловци е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 63 км северозападно от гр. Перник и на 17 км югозападно от гр. Трън. Столицата София е на 92 км източно. В близост е ГКПП Стрезимировци и границата със Сърбия.

Намира се в планински район, а надморската му височина достига 928 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население наброява 14 души.

Селото е електрифицирано и до него води асфалтов път.

Най-близките лекари, зъболекари, болница, детска градина и училище работят в гр. Трън.

Туризъм и забележителности

Наблизо протича река Ерма която е пълна с пъстърва. Любителите на риболова могат да се възползват и от благоприятните условия край яз. Ярловци (6 км).

Селото е с много красива природа, чист въздух - тихо и спокойно място за живот.

Говорът на местното население се запазва архаичен и доскоро е бил много близък до старобългарския корен - запазена падежна система - уникална за България.

Интересно е, че тук живеят много видове нощни пеперуди - Lasiocampa grandis, Cyclophora annularia, Lygephila viciae, Mythimna impura, Divaena haywardi, Diaphora luctuosa и др.

Сред забележителностите в района са живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: