ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мракетинци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Мракетинци

Мракетинци е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 6 км северозападно от с. Неделково, на 10 км югоизточно от гр. Трън и на 37 км северозападно от гр. Перник. Съседните села Парамун и Филиповци са съответно на 4 км южно и на 2 км северозападно. Столицата София е на 66 км югоизточно. 

Разположено е в планински район, до течението на р. Ябланица, а надморската му височина достига 870 м. Климатът е умерено-континентален се характеризира с ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не и горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население наброява 13 души.

Административно селото се обслужва от кметското наместничество в село Неделково. Единствените училище, професионална гимназия и детска градина на територията на общината са в гр. Трън. Там работят и най-близките стоматолози, лекарски практики, болница и аптека.

Туризъм и забележителности

Село Мракетинци е изходен пункт за пещера Здравчи камък, позната също като Орлово гнездо. Малка е и до нея се достига по черен път, който по-нататък преминава в стръмна горска пътечка, а накрая на височина около 10 м става и самото изкачване до входа ѝ. От самата пещера се разкрива красива панорама към Драговски камък и Завалската планина.

Наблизо е и яз. Лялинци, който е зарибен и изключително подходящ за риболов. Най-голямата забележителност в общината - ждрелото на р. Ерма също трябва да бъде посетена.

Друго красиво кътче, до което може да си направите излет през почивните дни, е Врабчанският водопад (10 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: