ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сребриново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Сребриново

Сребриново е село в Южна България. Разположено е в община Панагюрище, област Пазарджик.

Отстои на 6 км северно от село Поибрене, чиято махала е било преди години. Град Панагюрище е на 24 км източно, а Пазарджик е на 67 км югоизточно. Столицата София е на 82 км северозападно.

Намира се на границата между Същинска Панагюрска и Ихтиманска Средна гора, на левия бряг на р. Тополница, а надморската му височина достига 695 м. Климатът му е континентален и се характеризира с топло лято и студена зима.

Постоянното население наброява 14 души.

Редовен автобусен траспорт го свързва със столицата и общинския център - веднъж дневно има автобус.

В съседното село Поибрене работят училище, детска градина, пощенски клон и банков клон, както и 3 магазина за хранителни стоки, ресторант, кафе-аперитив, хотел, къщи за гости, минерална баня. Медицинската помощ е поета от лекарите в Панагюрище.

Едва на няколко километра се намира яз. Тополница. Водоемът е рай за риболовците. Късметлиите могат да уловят бяла риба и шаран, каракуда, червеноперка и костур. Мекият климат и красивите гори го правят привлекателно място за лятна почивка и бивакуване.

Многобройните археологически находки и исторически паметници в община Панагюрище свидетелстват за богатото древно минало на района. Уникалното Панагюрско златно съкровище, което е със световно значение, и редицата тракийски некрополи, гробници и храмове, многобройните средновековни крепости и калета допринасят за развитието на културно-познавателния туризъм.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: