ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Симеоновец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Симеоновец

Симеоновец е село в Южна България. То се намира в община Септември, Област Пазарджик.

Отстои на 65 км северно от гр. Пловдив, на 5 км северно от гр. Септември и на 30 км североизточно от гр. Велинград. Селото е почти слято със съседното – Семчиново.

Населението наброява около 950 души.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 350 м.
Климатът е преходно-континентален. Зимата е мека със средна температура около 0ºС, а през лятото е умерено топло, със средни температури около 20-25ºС.

Симеоновец е свързано с двата главни града в района – гр. Стамболийски и гр. Пазарджик, посредством асфалтов път. На около 5 км северно преминава автомагистрала „Тракия”, а на 7 км се намира гара "Септември".

В населеното място работят основно училище, детска градина и читалище.
Общопрактикуващ лекар обслужва жителите на селото.

Панорамните гледки към поречието на Марица, привличат все повече купувачи на имоти, които търсят уединение и спокойствие от забързаността на големия град.

 

Туристически и културни забележителности 

Традиционно в селото се чества храмовият празник на местния манастир – „Рождество на Пресвета Богородица”, който е известен с наличието на лековит извор.

Наблизо е разположен гр. Батак, който заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни  спортове.

На 50 км от селото, на брега на живописния язовир Батак, се намира курортът Цигов чарк. Той е предпочитано място за водни спортове през лятото, а през последните години става популярен зимен курорт.

Град Девин, известен със своите минерални извори и природни дадености, които са добра предпоставка за развитието на туризъм. Предпочитано място за посещение е защитената местност Поречието на река Девинска и еко пътека Струилица-Калето-Лъката.

Недалеч са разположени гр. Чепеларе и курорт Пампорово. Където има перфектни условия за зимни спортове.

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.guide-bulgaria.com, www.selo.bg
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: