ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Паталеница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Паталеница

Паталеница е село в Южна България. То се намира в община Пазарджик, Област Пазарджик.

Разположено е 15 км югозападно от гр. Пазарджик, на 34 км североизточно от гр. Велинград и на 38 км югоизточно от гр. Батак.

Населението наброява около 1200 души.

Селото е обединено със село Баткун през 1955 г.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 352 м.
Климатът е преходно-континентален. Зимата е мека със средна температура около 0ºС, а през лятото е умерено топло около 24ºС.

Пътната мрежа е добре изградена и поддържана. На 10 км преминава автомагистрала "Тракия", чрез нея се осъществява връзка с гр. Пазарджик, Пловдив и столицата София.

Има основно училище, читалище, църква и лекарски кабинет.
Основният поминък на населението е земеделието, в частност тютюнопроизводството и животновъдство.

 

Туристически и културни забележителности

Районът на селото е екологично чист, с уникални архитектурни и културни паметници, лагер на ловците от селото и множество параклиси.

В Паталеница се намира църквата "Свети Димитър" – един от най-значимите средновековни паметници на културата в България. Тя е една от малкото добре запазени кръстокуполни църкви в България.

На 1 км западно от селото могат да бъдат открити останките на Баткунион – крепостта на най-големия средновековен град в Пазарджишко – Баткун.

Наблизо е разположен гр. Велинград, който е известен с изобилието от минерални води, като температурата им е между 28-86 ºС. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.

Град Батак е на 38 км и заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 40 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.patalenica.com, www.bgglobe.net 
Снимки: www.patalenica.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: