ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мененкьово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Мененкьово

Мененкьово е село в Южна България, част от община Белово, Област Пазарджик.

Отстои на 28 км северозападно от гр. Пазарджик, на 5 км в югозападно от гр. Белово, 12 км северно от гр. Септември и 64 км северозападно от гр. Пловдив.

Населението наброява около 1000 души.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 260 м.
Климатът е преходно-континентален и се отличава с мека зима със средни температури около 3ºС и горещо лято със средна температура 26ºС.

Инфраструктурата е добре развита. Селището е електрифицирано и водоснабдено. Асфалтов път води до автомагистрала „Тракия”, която е на 4 км.
До селото има автобусен транспорт, а най-близката жп гара е в гр. Белово.

В селото има лекар, аптека, поща, заведения и магазини, училище – ОУ "Отец Паисий", детска градина, читалище, църква и параклис в местността „Дъбето”.

В района климатичните условия благоприятстват отглеждането на лозя, овощни дръвчета и животни. Има традиции във винопроизводтството. Гроздето се изкупува от винарската кооперация в село Ветрен.

Туристически и културни забележителности 

По склоновете на Средна гора, в близост до селището е разположен язовир, предлагащ условия за риболов.
Местността „Топлата вода” е известна с минералния си извор и се намира на около 3 км разстояние, в землището на съседното село – Малко Белово, като до нея се стига посредством третокласен път. Минералният извор е с постоянна температура 25-26ºC. В околността се намират плувен басейн, мотел, ресторант и малки заведения.

Град Батак, намиращ се на 54 км южно от селото, е известен заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

На 47 км се намира целогодишен планински курорт Цигов чарк, който е разположен на брега на живописния язовир Батак и близостта до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м) предлагат отлични възможности за риболовен туризъм и еко маршрути през лятото.

Източници: www.bg.wikipedia.org, www.guide-bulgaria.com, www.selo.bg
Снимки: Интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: