ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калугерово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Калугерово

Калугерово е село в Южна България, част от община Лесичово, област Пазарджик.

Името Калугерово носят още две български села - в община Правец, област София и в община Симеоновград, област Хасково.

Отстои на 23 км северозападно от областния център гр. Пазарджик, на 6 км югоизточно от общинския център Лесичово, на 16 км северно от гр. Септември

Населението наброява около 1300 души.

Релефът е равнинно-хълмист със средна надморска височина от 255м.
Климатът е преходно-континентален. Зимата е с много сняг, но мека със средни температури около 1ºС, лятото слънчево и прохладно със средни температури около 22ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, телефонно обслужване, пощенска станция, безжичен интернет и кабелна телевизия.

Пътната мрежа е добре изградена и поддържана. В непосредствена близост преминава автомагистрала "Тракия", на която има две отбивки за селото. Чрез нея се осъществява връзка с гр. Пазарджик, Пловдив и столицата София.

Има редовен автобусен превоз от и за селото. Калугерово е свързано със съседните села Динката, Памидово, Карабунар, Лесичово и Елшица.

Има основно училище, целодневна детска градина, читалище, църква и здравна служба.
Основният поминък на населението е земеделие и животновъдство. На територията на селото има няколко фирми и предприятия.

 

Туристически и културни забележителности

В непосредствена близост до Калугерово се намира православният манастир "Св. Никола", до който води съвременен асфалтов път. В околностите на манастира има много красиви и уединени кътчета, красиви места и заливчета на р.Тополница, всички те са подходящи за излети, разходка и организиране на пикник.

Наблизо е разположен гр. Велинград, който е известен с изобилието от минерални води, като температурата им е между 28-86 ºС. Днес там се стичат болни не само от България, които търсят лековитите му извори.

Град Батак е на 60 км и заради природните си дадености и местоположение има идеални условия за развитието на ловен, риболовен, селски, високопланински и хоби туризъм, както и за зимни и водни спортове.

 

Източници: www.kalugerovo.com, www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.kalugerovo.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: