ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Габровница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Габровница

Габровница е село в община Монтана, област Монтана.

Отстои на 13 км северно от град Монтана, на около 50 км северозападно от Враца, на 10 км в същата посока от Бойчиновци и на около 160 км в северно от София.

Разположено е в Дунавската равнина, на надморска височина от 188 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена, снежна зима.
Габровица е най-голямото село в общината, с население около 1150 души.

Селото разполага с кметство, магазин, сладкарница, основно училище „Св. Св. Кирил и Методи”, целодневна детска градина „Слънце” и читалище, в което ще бъде открит информационен център в рамките на програма „Мелинда и Бил Гейтс”.
Има редовен ж.п. транспорт до Видин, София и цялата страна. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар, а най-близко разположената болница се намира в град Монтана.

Туризъм и забележителности:В селото има паметник на загиналите от село Габровница.
Единственият летателен център за въздушни и екстремни спортове в Северозападна България се намира на около 15 км в Ерден.
В Монтана гостите на селото могат да посетят Историческият музей, Художествената галерия, Драматичният театър и архитектурният комплекс „Лапидариум”. 
Съборът на Габровница се провежда всяка година през месец май. 

Източници: bg.wikipedia.org, montana.bg
Снимки: интернет, panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: