ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Бистрилица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Бистрилица

Бистрѝлица е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.

Разположено е в Предбалкана, на около 21 км северно от гр. Берковица, около 22 км югозападно от гр. Монтана и приблизително 102 км северозападно от гр. София.

Релефът е предпланински, а средната надморска височина достига 283 метра. Климатът е умерен, характеризиращ се със снежна зима и горещо лято.

Селото е едно от големите в района. То е електрифицирано и водоснабдено. Улиците са частично асфалтирани и осветени. Има покритие на всички мобилни оператори и автобусен транспорт до общинския център и околните села.

Населението на Бистрилица е около 170 души.

Селото разполага с кметско наместничество, възобновена църква, дом за възрастни хора, еко комплекс с къщи за настаняване и магазини. В с. Боровци /10 км югоизточно/ се намира най-близката целодневна детска градина, а най-близките училище и общопрактикуващ лекар - в с. Замфирово /около 16 км в същата посока/. Тъй като Бистрилица се намира на приблизително същото разстояние от Берковица и Монтана, където има и специализирана медицинска помощ, жителите на селото може да предпочетат училищата и детските градини там.

 

Забележителности и туризъм:

Селището датира още от времето на траките, за което свидетелстват тракийските могили наоколо и намерената керамика. По-късно, през Римската епоха се развива и става укрепен римски бастион. Доказателство за това са многобройните находки на римски монети и предмети в землището на селото, оброчна плоча на Артемида, както и откритата на връх Юдено златна статуетка на Зевс.

Районът около селото е изключително живописен и предоставя отлични условия за почивка. Еко комплекс "Стари Бистрилишки къщи", включващ 5 реставрирани къщи в стар стил, предлага нощувка и забавления за гостите.

В непосредствена близост текат реките Златица, Огоста и Бързия, а в м. Бабино поле се намира дървото Летен дъб, на около 300 години, с височина от около 24 м и обиколка на ствола – 3.2 м. При дървото има оброчен кръст. В същата местност има още едно вековно дърво – Цер, на около 350 години, 22 м високо и със ствол от около 4.2 м.

Северозападно от Бистрилица /около 12 км/ е разположен Лопушанският манастир, чиито сгради са обновени, а паркът - добре поддържан. Впечатлява с красивата си архитектура и е прекрасно място за отдих и почивка.

На около 3 км от селото се намира един от най-големите язовири в България, язовир Огоста. Там има гребна база и плувен басейн с дискотека. До него се стига по стар римски път. Микро-язовирите Балова шума и Гаганица са приблизително на същото разстояние. Те са удобни за риболов (щука, костур, шаран, каракуда, уклей) и почивка на открито.

В град Берковица гостите могат да разгледат къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, строен през 1762 година.

На около 37 км югоизточно от Бистрилица се намира гр. Вършец, известен балнеолечебен курорт с минерална вода и чиста природа. Там се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://bspb-grasslands.org/, http://www.bistrilitsa.com/, http://bistrilica.selo.bg/, Мирела, интернет. 
Снимки: http://www.panoramio.com/, http://bspb-grasslands.org/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: