ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Таваличево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Таваличево

Таваличево е село в Западна България. То се намира в община Кюстендил, Област Кюстендил.

Разположено е на около 17 км североизточно от гр. Кюстендил, на около 20 км югозападно от гр. Бобов дол, и на около 80 км северозападно от столицата София.

Редовен автобусен транспорт свързва селото с околните населени места.

Село Таваличево се намира в източната част на Кюстендилската котловина  в подножието на Конявската планина, на около 570 м надморска височина.
Климатът е умерен, преходно-континентален, със средиземноморско влияние. Зимата е къса и не много студена. Лятото е продължително, сухо и топло. Есента е слънчева и суха. Селото е с южно изложение, Конявската планина го пази от северните ветрове.

Населението на Таваличево е около  304 жители.

Инфраструктурата на населеното място е уредена с асфалтирана улична мрежа и осветление, канализация, телефонна мрежа и покритие на мобилните оператори

Нa разположение на жителите има кметство, църква, поща, читалище, магазини и заведения.

Медицинско обслужване на населението се извършва от общопрактикуващ лекар в здравен пункт в селото.

Най-близкото основно училище се намира в с. Коняво на около 7 км, най-близката детска градина е в с. Копиловци на около 11 км. Най-близките средни училища и болници се намират в административния център Кюстендил.

Забележителности

  • В Таваличево се намира късносредновековната българска църква „Света Петка  Постройката се отнася към края на XIV - XVI век. През 1900 г. към църквата се изгражда нова голяма зала с галерия на запад и камбанария, която включва в обема си и част от първоначалната църква. Църквата е паметник на културата.
  • Конявска планина - една от оградните планини на Кюстендилската котловина. Конявската планина предоставя отлични условия за любителите на безмоторното летене - парапланеристи и делтапланеристи.
  • В близост до селото за намира и защитеният природен обект - местността "Разгула “ Там има вековни летни дъбове, наречени "Мицевото дабе".
  • На около 1 км от Тавличево се намира и едноименният язовир. Риболовът в него е платен и видовете риби, които се ловят там са: Бял амур, Каракуда, Лин (Каленик), Слънчева риба, Червеноперка, Шаран и Щука.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://kustendil.bg
Снимки: http://www.panoramio.com, http://bg.wikipedia.org 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: