ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Зелениково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Зелениково

Зелениково е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още едно село със същото име, което е в община Брезово, област Пловдив.

Намира се близо до р. Арда и язовир Кърджали в Източните Родопи. Отстои на около 6 км северозападно от гр. Кърджали, на около 40 км североизточно от гр. Ардино, на около 52 км югозападно от гр. Хасково и на приблизително 270 км югоизточно от столицата София.

Климатът е преходно-континентален като влияние върху него оказва Средиземно море. Зимата е мека със средна температура от 0 C, а лятото е топло със средна температура около 24 C.

Населението наброява около 280 души.

Зелениково е водоснабдено и електрифицирано селище. Принадлежи административно към съседното с. Енчец (1 км). Там се намират и най-близките поща, здравна служба, основно училище, детска градина и читалище. В гр. Кърджали са най-близките болнични заведения. 

 

Туризъм

През лятото язовир Кърджали, един от най-големите язовири в страната, е чудесно място за плаж, отмора и практикуване на разнообразни водни спортове. В близост има изградени хотели, вили и ресторанти, готови да посрещнат туристи както от страната, така и от чужбина.

Изключителна атракция за туристите представляват плаващите понтони-ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Предлагат се и джетове, водни колела и водни ски. В близост има изградена и модерна гребна база.

Риболовът тук е добре развит, тъй като водите на язовир Кърджали предлагат голямо разнообразие от риба - американска и балканска пъстърва, сом, бяла риба, есетра, кефал, амур, шаран, костур, уклей, червеноперка.

На около 20 км от селото се намира и средновековният комплекс Перперикон, който е част от Стоте национални туристически обекта и е голямо мегалитно светилище.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: