ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сестринско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сестринско

Сестринско е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Селото отстои на около 33 км североизточно от гр. Кърджали, на около 30 км южно от гр. Хасково, на около 113 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 260 км в същата посока от столицата София.

Намира в планински район на около 323 м надморска височина. Климатът е умерено средиземноморски със сравнително мека зима и слънчево и горещо лято. На около 10 км от селото се намира язовир Студен кладенец.

Населението на Сестринско е около 65 души. 

Село Сестринско е с добри транспортни връзки, водоснабдено и електрифицирано. Улиците са частично асфалтирани. Тук има джамия и хранителен магазин. Най-близките читалище и основно училище с присъединена група в детска градина се намират в село Миладиново /4 км югозападно/. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар отново в Миладиново, а най-близката многопрофилна болница е в гр. Кърджали.

ТУРИСТИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • Перперикон

Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 23 км западно от селото и за него се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

  • Каменни гъби

Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 33 км северозападно от с. Сестринско. Природните феномени достигат на височина до 2,5 - 3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г.

  • Вкаменената сватба

На около 37 км югозападно от селото, при с. Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба /или Каменната сватба/, който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екологична пътека.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.asarbg.info

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: