ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Странджево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Странджево

Странджево е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 40 км североизточно от Крумовград, на 57 км източно от Кърджали, на 51 км югоизточно от Хасково и на около 281 км в същата посока от столицата София.

Странджево е разположено в район с планински релеф на надморска височина около 150 м. Климатът е континентално-средиземноморски, зимата е сравнително мека, а лятото - продължително и горещо. Река Арда преминава само на километър от селото.

Населението на селото е около 500 души.

Село Странджево има добре развита инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, всички мобилни оператори имат покритие. Директен автобусен транспорт свързва Странджево с Хасково, както и с общинския център Крумовград. Нов, ремонтиран път води до съседното на Странджево село Бряговец

В селото функционират кметство, ремонтирано основно училище, целодневна детска градина, както и читалище. Има и пощенски клон. Най-близо разположеното средно училище се намира в Крумовград. Медицинските грижи за населението са поети от един общопрактикуващ лекар, а най-близката многопрофилна болница се намира на тeриторията на Крумовград.

Тютюнът е културата, която от години дава препитание на местното население.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На около 4 км югозападно от с. Странджево, на водослива между реките Арда и Крумовица, е оформена красива долина, широка около 1000 м. Там, в района на защитената местност “Орешари”, върху масивна отвесна скала (Кован кая) са намерени множество изсечени скални ниши. Разположени са в няколко групи, като броят им надхвърля 150. Тези паметници са свързани с многобройните тракийски селища, крепости, светилища и скални некрополи в тази част на р. Арда.

В близост до Странджево се намира средновековната скална обител "Дупка на Поп Мартин" - паметник на културата от национално значение. Гробницата е посещавана от местното население и според преданието се смята за едно от легендарните скривалища на поп Мартин през турското робство, който се занимавал с устройване на засади на богати хора, които нападал и обирал. 

От село Орешари /10 км югозападно/ започва туристически маршрут, който следва течението на река Арда и достига до село Странджево. Маршрутът преминава през живописната местност "Орешари", разположена в землището на едноименното село. Местността е обявена за защитена с цел опазване местообитанията и популациите на защитени видове растения и животни. Теренът е варовит, изпъстрен с множество карстови форми.

На около 30 км в посока изток се намира един от най-големите язовири в България - язовир Ивайловград. Водите на язовира са богати на риба, което го прави подходящ за риболов. Освен това язовирът предлага и чудесни условия за практикуване на водни спортове - ежегодно в началото на месец юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: