ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Опълченско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Опълченско

Опълченско е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 6 км южно от центъра на гр. Кърджали, на 12 км северно от гр. Момчилград, на 35 км източно от гр. Ардино и на 97 км западно от гр. Свиленград. Намира се на 253 км югозападно от гр. Бургас и на 251 км югоизточно от столицата София.

Населението наброява приблизително 840 души.

Опълченско е разположено в покрайнините на гр. Кърджали, на 285 м надморска височина, в Източните Родопи. Районът е хълмист, с красиви панорамни гледки. Лятото е топло и горещо, а зимата - мека и краткотрайна.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Има кметство, пощенски клон, дежурен полицейски инспектор, целодневна детска градина, православен храм, общопрактикуващ лекар и търговски обекти. Най-близките училища и болнични заведения са в гр. Кърджали, до който има редовен автобусен транспорт.

Забележителности и туризъм

Опълченско се намира на около 3 км от язовир Студен кладенец и на около 7 км разстояние от язовир Кърджали. През лятото язовирите са предпочитани дестинации за почивка, плаж и практикуване на водни спортове. Край тях има изградени много хотели, ресторанти, вили и къщи за гости. Интерес представляват и плаващите понтони-ресторанти с богато рибно меню.

В района могат да се посетят два от Стоте Национални Туристически Обекта - Регионалният исторически музей в гр. Кърджали и култовият комплекс Перперикон край село Горна крепост.

Текст: Мирела
Снимка: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: