ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Звезделина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Звезделина

Звезделина е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 11 км източно от гр. Кърджали, на 23 км североизточно от гр. Момчилград, на 56 км южно от Хасково и на 252 км югоизточно от столицата София.

Село Звезделина се намира в Източните Родопи, по поречието на река Арда край язовир Студен кладенец. Надморската му височина е 446 м.

Населението наброява приблизително 400 души.

Редовен автобусен и железопътен транспорт свързва Звезделина с околните населени места. Селището се намира на ж.п. линия Димитровград - Кърджали.

Звезделина е електрифицирано и водоснабдено село, с относително добра инфраструктура. Тук има къща за гости, джамия и хранителен магазин. Най-близките пощенски клон, основно училище, детска градина, читалище и стоматолог са в село Широко поле /4 км югозападно/. Болнични заведения ще намерите в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землищата на селата Звезделина и Висока поляна се намира защитена местност Средна Арда. Обявена е за такава с цел опазване на редки и застрашени видове растения и животни, и съхраняване на забележителен ландшафт. Защитената местност е част от Орнитологично важното място (ОВМ) "Студен Кладенец", имащо световно природозащитно значение. 

Всяка първа събота на месец май се провежда традиционният събор на селото.

Над село Широко поле се издига средновековната крепост "Моняк" - една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите. Тук се е помещавал военен гарнизон, а в крепостта населението от селищата по поречието на р. Арда е намирало убежище по време на военни действия. До крепостта има маркирана пътека още след изхода от гр. Кърджали в посока гр. Хасково. Обектът е устроен за туризъм.

Друга интересна природна забележителност е пещерата "Карангила", която има няколко входа, свързани помежду си. Вътре са открити керамични фрагменти - доказателство, че пещерата е обитавана в древността.

Язовир Студен кладенец е може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Водите му са подходящи за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Село Звезделина се намира на 13 км от историческото селище Перперикон - археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

Източници: Мирела, www.kardzhali-tourism.infohttp://www.newthraciangold.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: