ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Девесилово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Девесилово

Девесилово е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на около 27 км южно от град Крумовград, на 75 км югоизточно от областния център Кърджали и приблизително на 316 км в същата посока от столицата София. Съседното село Аврен се намира на около 6 км източно от Девесилово.

Разположено е в южната част на Източните Родопи, в планински, хълмист район с надморска височина около 460 м. Попада в зона със средиземноморски климат, което предопределя сравнително меката зима и продължителното, горещо лято.

Тук живеят около 300 души.

Селото е разпръснато на много махали: Буковска, Пашкулска, Барчинска, Харманите. Реката, която преминава близо до селото, се нарича Дълбоко дере. На 1 км източно се намира връх Телева чука, а на 3 км южно-Букът.

Девесилово е сравнително добре уредено село, електрифицирано и водоснабдено е, автобусен транспорт го свързва с общинския център. Намира се в непосредствена близост до една от най-натоварените пътни артерии - транспортен коридор № 9 Кърджали - Маказа - Александруполис, само на 5 км от Българо-гръцката граница.

Тук има действащи кметство и читалище. Най-близките църква, параклис, основно училище и целодневна детска градина се намират в село Аврен. Медицинско обслужване може да бъде получено от общопрактикуващия лекар отново там. Гимназия и многопрофилна болница ще намерите в общинския център град Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В съседното село Егрек /8 км югозападно/  могат да се видят пет действащи воденици, обявени за паметници на културата. Местните хора в двете села ценят изключително много водениците, защото това е единственият начин да се сдобият с брашно за хляб. Две от водениците са край асфалтовия път и са удобни за посещение от туристи.

Всяка година през месец май се провежда традиционен събор, известен като "Събор на Девесилите", тъй като се провежда в местността Паметника или Щъркелово дере, намираща се между селата Малък Девесил, Голям Девесил, Девесилово и Девесилица. 

В близост до село Черничево /16 км в посока изток/ може да бъде видяна Бяла река - първата в Източните Родопи, обявена за част от екологичната мрежа "НАТУРА 2000". Уникална по своя род, реката образува по своето течение забележителни природни феномени, наречени "Меандрите на Бяла река".

Текст : http://bg.guide-bulgaria.com www.krumovgrad.bg 
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: