ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Великденче

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Великденче

Село Великденче се намира в Южна България, в община Джебел, област Кърджали.

Разположено е на 33 км от град Кърджали, на 112 км от град Бургас и на 273 км от столицата София.

В България има още едно село със същото име, което се намира в област Търговище.

Великденче е разположено в Родопите на надморска височина от около 400 метра. Климатът е планински, географията на региона прави зимата мека, а лятото - горещо и продължително.

Населението на село Великденче, по данни на НСИ от 2011г, наброява 117 души. 

Доходите на по-голямата част от жителите идват от производството на тютюн. Селото е електрифицирано и има течаща вода. Мобилните оператори се ползват с добро покритие. Транспортен път №9 минава на 500 метра под селото. Великденци могат да ползват услугите на автобуси за Кърджали ежедневно, както и  жп превоз, намиращ се на 10 минути от селото. 

Във Великденче има кметство и джамия, тъй като религията, която изповядват жителите му, е ислям.  Най-близките медицински услуги са в град Момчилград и в Кърджали.

 

Забележителности и туризъм

На около 18км от Великденче се намира село Воденичарско, до което е разположена крепостта "Мал Асар". Тя е построена през VI век, а по-късно, през XI век е достроена и подсилена. До крепостта може да се види т.нар. "вятърна скала", за която е характерен отвор, през който хората от околностите имат обичая да се промушват на Гергьовден.

Отново тук е разположен и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата, хълм. Намира се малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е потънала на 80м под равнището на дясната, а разстоянието между двете е около 600 м. "Счупването" е резултат от тектонско разместване.

Само на 17 км от село Великденче, близо до село Лебед, се намира Средновековната крепост Устра. Тя е построена през X век. Предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет (913 - 959г.) укреплението е имало 3 охранителни кули, които са били с по три етажа и са имали вътрешни стълбища (част от тях запазени и до днес). При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети, глинени съдове и медни монети. В подножието на крепостта Устра се намират и небезизвестните Лебедови езера, образувани в резултат на няколко земетресения. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове, което ги прави интересна туристическа дестинация.
 
Източници: http://paper.standartnews.com  https://bg.wikipedia.org   http://www.bgmaps.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: