ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Балабаново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Балабаново

Балабаново е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, Област Кърджали.

Отстои на около 8 км северно от гр. Момчилград, на около 10 км южно от областния град Кърджали, на около 53 км югозападно от гр. Хасково, на около 104 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 273 км югоизточно от столицата на България – гр. София.

Населението на село Балабаново е около 140 души.

Релефът е планински, а средната надморска височина, на която се намира селото, е около 282 м. Близо до селото преминава река Върбица.

Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски, като за него са характерни меките зими и продължителните горещи лета. Климатът и земите в района благоприятстват отглеждането на лозя, овощни дървета, тютюн и зърнени култури.

В град Момчилград се намира най-близкото читалище, училище, детска градина и детска ясла, както и многопрофилна болница за активно лечение.

ТУРИЗЪМ

В района около село Балабаново се намират множество културни и природни забележителности, представляващи интерес както за българските, така и за чуждестранните туристи.

Тракийско светилище „Орлови скали”
Тракийското светилище „Орлови скали” се намира на около два километра от гр. Ардино (около 40 км западно от Балабаново). На високите скали има издълбани 97 скални ниши, в които се предполага, че са били поставяни оброчни плочи или глинени съдове, свързани с култа към починалите.

Перперикон
Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 28 км от селото и за него се предполага, че е тракийско селище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Каменни гъби
Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 30 км от с. Балабаново. Природните феномени достигат на височина до 2,5-3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г. от Министерство на околната среда и водите. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици - орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: