ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добромирка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Добромирка

Добромирка е село в община Севлиево, област Габрово.


Отстои на 21 км североизточно от град Севлиево, на 39 км северно от Габрово, на 33 км западно от Велико Търново и на около 200 км североизточно от София. На 4 км от селото преминава главният път, свъзващ Варна и София.

Добромирка е разположено на надморска височина от 463 м. Климатът се характеризира със студена и снежна зима и топло лято.

Населението наброява около 650 души. Има редовен автобусен транспорт до Севлиево, Габрово и Велико Търново.

В селото има кметство, поща, магазини и кафенета. Има обхват на мобилните оператори, кабелна телевизия и интернет. В Добромирка функционират основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от петима общопрактикуващи лекари, а най-близката болница е разположена в град Севлиево.

Гостите на селото могат да посетят следните забележителности:

Музейната сбирка на д-р Нено Цървуланов – лекар, общественик и журналист, роден в Добромирка
Къща – музей на поета Пеньо Пенев, където са показани над 200 грамоти и майсторски свидетелства на добромирски строители, както и богат снимков материал
Църквата "Свети Димитър", разположена в центъра
Язовир „ Александър Стамболийски” е разположен на 15 км от селото. Той предлага множество възможности за риболов, развлечение и почивка

Източници: Мирела, sevlievo.net, bulgariainside.com
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: