ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Продановци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Продановци

Продановци е село в Западна България. Намира се в община Самоков, област София.

В България има още две населени места, носещи същото наименование - в община Велико Търново, област Велико Търново и в община Габрово, област Габрово.

Отстои на 4 км западно от град Самоков и на 4 км югоизточно от съседното село Райово. Столицата София е на 61 км северозападно.

Разоположено е между планините Рила, Верила, Витоша и Плана, на надморска височина от около 960 м. Климатът е умереноконтинентален, като за него са характерни хладно лято и продължителна зима. Въздухът е много чист, а природата - запазена.

Постоянното население на селото наброява около 504 души.

Редовен автобусен транспорт го свързва с град Самоков и близките населени места.

Селото е много добре благоустроено, с поддържана инфраструктура. Главните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие.
Тук функционират кметство, търговски обекти и заведения. Най-близките учебни заведения са в общинския център. Там ще получите и медицинска помощ.

Името на селото идва от това на болярина Продан. Той по-късно става известен като Чакър войвода - получава прозвището си, заради големите си шарени очи и дебели черни вежди. Бори се срещу османците и ангарията. Проданци е познато още и като "малкия Самоков". 

В Продановци се намира една от най-известните могили в България, а над селото се извисява красив православен параклис.

Местоположението на селото е много благоприятно, тъй като благодарение на красивата си и чиста природа става има предпоставки за развитие на съвременен културно-исторически, балнеологичен, еко и планински туризъм.
Един от най-големите и предпочитани български ски курорти Боровец е едва на 13 югоизточно. Там условията за почивка и практикуване на зимни спортове са повече от добри.

На същото разстояние, но в северозападна посока е село Белчин. В центъра му има минерален басейн. Друга атракция е развлекателен комплекс "Белчин Парк". Той разполага с голям минерален басейн, два детски басейна, детска площадка, волейболно и баскетболно игрище, снек-бар.

На по-малко от 20 км северно се намира язовир Искър. Най-големият язовир в България по своя воден обем. Тук могат да се уловят разнообразни видове риба: бабушка, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал (клен), сом, уклей, червеноперка и шаран. Отлични са условията и за водни спортове и почивка сред природата.

Източници: http://prodanovtsi_samokov.selo.bg
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: