ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калугерово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Калугерово

Калугерово е село в Западна България. То се намира в Община Правец, Софийска област.

В България има още две села, носещи същото име  - в община Лесичово, област Пазарджик и в община Симеоновград, област Хасково.

Отстои на 13 км северно от гр. Правец, на 80 км северозападно от гр. София, на 25 км в същата посока от гр. Ботевград.

Съставено е от централна част и няколко махали, сред които: Габрика, Чекотин, Димитровци, Джиджелковец, Златовци, Кардашица, Трънето, Стайковци, Рударец.

Село Калугерово се намира в планински район. Точно до селото преминава река Малък Искър.
Климатът, както в цялата Ботевградска котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото тук е сухо и горещо. 

Селото е благоустроено, с изградена инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
В селото има 2 кръчми и смесен магазин на местната потребителна кооперация. То разполага също така и с функционираща здравна служба, разположена в сградата на кметството.
В същата сграда се намира и селското читалище "Отец Паисии", което разполага с библиотека и салон за събрания. Има самодейна фолклорна група.
Редовен автобусен транспорт до селищата в областта. В близост минава автомагистрала Хемус.

Туризъм

В махала Чекотин е разположен Чекотинският манастир "Св. Архангел Михаил". Основната църква на манастира е от XIV век. Манастирът е обновен и хотелската му част функционира.
Интерес представлява иконостасът на църквата. Той е от края на XVIII — началото на XIX век и е дело на неизвестен местен майстор.

В близост до Чекотинския манастир се намира крепостта Боженишки урвич, където е открит и т.нар. "Севаст-огнянов надпис". Надписът представлява ценен паметник от последните години на Третото българско царство и борбата на българския народ срещу османското нашествие.

В с. Калугерово има Паметник на признателност към освободителите. Казват му „Руския паметник“. Недалеч от него са наредени живописни вирове по реката, които през лятото са голяма атракция. В махала Чекотин са запазени стари уникални къщи.

Природата, тишината и малкото останали на преклонна възраст хора са уникални. Над р. Малък Искър е запазен стар римски мост, по който се минава за Чекотинския манастир.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: