ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Джамузовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Джамузовци

Джамузовци е село в Западна България. Разположено е в община Ихтиман, област София.

Отстои на 21 км северно от гр. Ихтиман и на 11 км югоизточно от с. Вакарел. Съседното с. Бузяковци е на 2 км западно. Столицата София е на 49 км северозападно.

Намира се в полите на Средна гора, а надморската височина достига 902 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с топло лято и студена зима.

Постоянното население наброява около души 10. Всички мобилни оператори имат покритие.

Най–близките училище, целодневна детска градина и медицински кабинет се намират в село Вакарел. Медицински център работи в общинския център, докато специализираните болници са в гр. София.

 

Туризъм и забележителности

Според преданието махалата води началото си от трима братя, които се заселили на това място, което било обрасло с гъста дъбова гора и започнали да отглеждат свине. Местността, където свинете лежали, се казва и сега Свинарник.

Интересни за селото са няколко кладенци с чиста планинска вода и звучни имена - Плетенец, Турския, Вучия.

В близост до село Джамузовци има православен параклис "Св. Дух", където всяка година на храмовия празник се организира събор и се прави курбан.

Районът е подходящ за любителите на лова - в ловните сезони се организира лов на дивеч, а близостта до язовирите Тополница и Огняново благоприятстват за развитието на риболова.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: