ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Плодовитово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Плодовитово

Плодовитово е село в Южна България. То се намира в община Братя Даскалови, Област Стара Загора.

Селото се намира на границата с област Пловдив и отстои на около 24 км югозападно от село Братя Даскалови, 10 км югозападно от град Чирпан, 56 км в същата посока от областния град Стара Загора, 56 км източно от град Пловдив и 186 км югоизточно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт.

Плодовитово е разположено на надморска височина от 142 метра. През землището на селото минава малката река "Омдровека". Лятото в селото се характеризира с големи горещини, а зимата е сравнително сурова.
Плодовитово е електрифицирано и водоснабдено. Разполага с действащо читалище, основно училище и православен храм.  Работят няколко магазина и заведения. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар. Най-близките болница и детска градина са  в град Чирпан.

Постоянното население е около 760 жители. Основният поминък е животновъдство и земеделие. Почвата е изключително плодородна. Неслучайно в селото е разположена една от най-големите зеленчукови борси в Южна България.

Гостите на селото могат да посетят в близкия град Чирпан:

  • Къщата музей на великия български поет Пейо Яворов
  • Художествена галерия "Никола Манев"

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: