ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Панаретовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Панаретовци

Панаретовци е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на 14 км югозападно от град Сливен, на близо 30 км североизточно от град Нова Загора и на 297 източно от столицата София.
Има редовни автобусен транспорт до град Сливен.

Разположено е в северното подножие на Сърнена гора на 144 м надморска височина. Климатът се характеризира с  мека зима, а лятото е сравнително горещо.

Населението наброява около 340 души. Тук са добре развити овощарството и зърнопроизводството.

В селото функционират читалище, магазини и кафене. Има интернет достъп, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори. Медицинското обслужване е поето от двама общопрактикуващи лекари.
В съседното село Самуилово /4 км североизточно/ ще намерите църква, основно училище, целодневна детска градина, поща, няколко магазина за хранителни стоки, магазин за битови стоки, няколко кръчми.
Най-близко разположените учебни и здравни заведения се намират на територията на град Сливен.

 

Околности и забележителности

На 14 км северозападно се намират Сливенските минерални бани. Лековитата минерална вода и живописната природа  определят курорта като предпочитано място за балнеолечение и семейна почивка.

Районът е популярно място и за винен туризъм. Една от атракциите е шатото в землището на село Злати войвода /12 км северозападно/. Комплексът е разположен в центъра на лозов масив, разполага с дегустационна зала и 4 звездна хотелска част. За посетители се организира обиколка с екскурзовод.

В град Сливен гостите на селото могат да посетят: Храм "Света София"Храм "Света Богородица"Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.

 

Текст: Мирела, www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: