ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драгоданово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Драгоданово

Драгоданово е село в Югоизточна България. То се намира в община Сливен, Област Сливен.

Отстои на около 27 км югоизточно от град Сливен, на около 15 км североизточно от град Стралджа, на 22 км северно от град Ямбол и на 338 км източно от столицата София.
През него минава ж.п. линията Сливен - Зимница. Има и редовен автобусен транспорт.

Намира се в южните части на Източната Стара планина - полите на Гребенец и върховете Секирец и Стражица, на 135 м надморска височина. Климатът е умерено - континентален със Средиземноморско влияние. Характеризира се с прохладно лято, докато зимата е кратка и мека.  Есента е по-продължителна от пролетта.

Населението е  около 600 жители. Основен поминък е производство на зърнено-хлебни култури, плодове и зеленчуци.

Тук функционират кметство, читалище, интернат и магазини. В селото се намира една от големите мандри в района. Разполага с двама общопрактикуващи лекари. Най-близката детска градина, училище и болница са в град Сливен.


Околности и забележителности

В селото има параклис, а край него следи от старо селище. Намерени са много оброчни плочки на тракийски конник и монети от времето на Александър Македонски.

Гостите на селото могат да посетят:

В град Сливен може да се видят: Храм "Света София", Храм "Света Богородица", Историческия музей, Етнографския музей, Къща - музей Хаджи Димитър.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: