ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драгомирово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Драгомирово

Драгомирово е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник.  

В България има още едно селище със същото наименование - в община Свищов, област Велико Търново.

Отстои на 21 км югозападно от Радомир и на 34 км в същата посока от гр. Перник. Село Извор е на 8 км североизточно, а село Байкалско на 2 км северозападно. Столицата София е на 61 км североизточно. 

Разположено е в планински район, в полите на Конявската планина, а надморската му височина е 870 м. Климатът е умерен, под влиянието на планинския релеф, и се характеризира с прохладно лято и изключително студена зима. Пролетта идва късно, а есента е по-топла от нея. Мъгли падат сравнително често. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. До Драгомирово преминава главният път от Радомир - Кюстендил. 

Постоянното население е около 23 души. 

Магазин има в съседното с. Байкалско. Най-близките лекар и училище са в с. Извор. Специализирана медицинска помощ може да получите в Радомир, където има и детска градина. 

Туризъм и забележителности

На по-малко от километър е Чокльово блато, което е най-голямото торфено блато в България и е защитена територия. Тук растат торфен мъх, блатно пропадниче, розмаринова върба и др. 

На два километра от селото се намира и крепостта Градище

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: