ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Непразненци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Непразненци

Непразненци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 11 км югозападно от гр. Брезник и на 22 км северозападно от Перник. Съседните села Гигинци и Ноевци са съответно на 3 км западно и на 3 км източно. Столицата София е на 53 км източно. 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 787 м. Климатът е умерен под влиянието на нископланинския релеф. Летата са сравнително топли, а зимите са студени.

Постоянното население наброява около 59 души. Селото е водоснабдено и електрифицирано. 

Тук функционират кметско наместничество и смесен магазин. Най-близките детска градина, училище и общопрактикуващ лекар са в с. Ноевци. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник.

Местните са запазили жив обичая на сурвакарските игри - правят се автентични костюми, звънци и маски. 

До съседното село Гигинци се намира Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян", до който има извор с лечебна минерална вода. Известен е още с произведените от монасите екологично чисти продукти - биволско кисело мляко, мед и вино. Пътят до светата обител е приятен за разходка и разстоянието се изминава за по-малко от час. 

Край с. Бегуновци (3 км) има изграден едноименен язовир, който е изключително подходящ за спортен риболов и гребане с лодки. Комплекс "Язовир Слаковци" също предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 11 км. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

Местността "Бърдото" е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало. 

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: