ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Търносливка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Търносливка

Търносливка е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 14 км югозападно от град Ардино, на 45 км в същата посока от областния център Кърджали и на около 288 км от столицата София.

Релeфът е планински, а климатът - континентално-средиземноморски, което прави зимата мека и влажна, а лятото сухо и горещо. Надморската височина е около 835 м.

Населението наброява около 125 души.

До Търносливка има редовен автобусен транспорт. Главните улици са асфалтирани и осветени. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на мобилните оператори.

В Търносливка има джамия и хранителен магазин. В село Бял извор /6 км южно/ ще намерите средно училище, детска градина, пощенски клон, полицейско управление, читалище с библиотека, общопрактикуващ лекар и стоматолог. Най-близко разположената многопрофилна болница се намира в град Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В близост до селото се намира връх Момини гърди. Най-високият връх в Източните Родопи - връх Алада /1241 м/ също представлява интерес за туристите.

На около 26 км северно от селото може да бъде посетен един от паметниците на културата - Дяволският мост на река Арда. Средновековният мост е построен в началото на XVI век, на място, където някога е имало римски мост, част от античен път, свързващ Бяло море и Тракийската низина. През 2003 година този район е обявен за природна забележителност.

На 12 км в посока запад от село Търносливка, в местността Карабурун, са намерени следи от тракийско светилище и древна крепост, от която се разкрива невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Там са открити следи от култова дейност от периода на късната бронзова епоха. Култовият комплекс датира от VI - IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши, в които са се полагали глинени съдове и плочки, свързани с култа към починалия.

На около 500 м от Тракийското светилище, в местността Орлови скали, се намират руините от една от най-големите крeпости в Родопите - крепостта Калето. Тя представлява уникален архитектурен обект във формата на неправилен кръг с диаметър 67 м и площ 0.5 дка, изградена от камъни без хоросан.

Текст: Мирела, www.ardino.bg, www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.comhttp://maps.google.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: