ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Костенковци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Костенковци

Костенковци е село в община Габрово, област Габрово.

Отстои на 10 км североизточно от град Габрово, на 12 км югозападно от град Дряново и на около 220 км източно от столицата София.

Разположено е в полите на Средна Стара планина, на надморска височина от 535 метра. Климатът се характеризира със  студена зима с обилни снеговалежи и топло лято.

Постоянното население на селото наброява 25 души. Има автобусен транспорт три пъти на ден от и до град Габрово.

В селото функционират магазин, ресторант и няколко къщи за гости, които предлагат отлични условия за настаняване на туристи. Тук се намира и първият еко комплекс за алтернативен туризъм "Костенковци", който разполага с механа, конна база и база за АТВ и джип сафари. Най-близко разположените детска градина, училище и болнични заведения се намират в град Габрово.

Забележителности и възможности за туризъм:

  • Само на 9 км от селото се намира Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" и пещерата "Бачо Киро". Дряновският манастир, основан през 12 век е бастион на българската духовна култура. Пещерата Бачо Киро се намира западно от манастира, само на 5 минути пеша. Формирала се е от водите на Дряновската река и представлява лабиринт с обща дължина на галериите около 2 400 м. От тук минава и Дряновската еко пътека.
  • В гр. Габрово може да се посети Етнографският музей "Етър". В музея са пресъздадени множество старинни работилници за традиционни народни занаяти. Комплексът разполага с хотел, ресторанти, механи и други заведения в национален стил.
  • На около 11 км от с. Костенковци е разположен Соколският манастир "Успение Богородично", което е основан през 1833г. 

Източници и снимки: Мирела, kostenkovci.com, bg.wikipedia.org, gabrovo.bghttp://lubara.blog.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: