ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Владиславци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Владиславци

Владиславци е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, област София.

Отстои на 4 км северозападно от село Габер, на 10 км западно от гр. Драгоман и на 54 км в северозападна посока от столицата София.

Намира се в историко-географската област Бурел, обхваща Западна България и Източна Сърбия, позната още като Западните покрайнини.

Селото е разположено на надморска височина от 611 м. Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население е около 60 жители.

Най-близките учебни заведения, както и медицинска помощ ще откриете в съседното село Габер. Медицински център работи в Драгоман, а в столицата са специализираните болници.

През 2003 г. старата църква "Св. Богородица" е обновена с помощта на местна фамилия и бива осветена от пловдивския митрополит.

Първата неделя от юли месец се провежда събор.

До селото в местността Прогон могат да бъдат видени руини от средновековна църква. Наоколо има и множество оброци сред тях са този на св. Илия, св. Спас, св. Георги и др.

туризъм и забележителности

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Драгоман има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на хълма Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Интерес за туризъм представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато е единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение. Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещера "Темната дупка" се намира в близост до село Липинци и на около половин километър от махала "Бачийще" над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания като сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източници: http://bg.wikipedia.org , http://svetimesta.com
Снимки: http://svetimesta.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: