ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драгушиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Драгушиново

Драгушиново е село в Западна България. Намира се в община Самоков, област София.

Отстои на 5 км северно от центъра на гр. Самоков, на 14 км южно от к.к. Боровец и на 58 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Самоковската котловина на брега на река Искър, а надморската му височина достига 912 м. Климатът е умерено-континентален. Характерни са хладно лято и продължителна зима. Въздухът е много чист, а природата е запазена.

Постоянното население наброява 635 души.

Драгушиново е много добре уредено село. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи, частична канализация. Всички мобилни оператори имат покритие, също така има интернет връзка и сателитна телевизия.

Тук работят хранителни магазини, заведения, хотел и читалище с библиотека. Най-близките учебни заведения ще откриете в общинския център, където също така ще получите и медицинска помощ. Специализираните болници са на територията на столицата.

Според една от легендите името на селото идва това на стар шивач. Той се е казвал Драго и когато го виждали на пътя хората казвали "Драго, ший ни ново".

Туризъм и забележителности

За туристите посетили Самоков най-интересни са Историческият музей, Девическият манастир, църквата "Успение Богородично", църквата "Св. Никола", храмът "Рождество Богородично" и др.
Забележителна е и Голямата Чешма - символът на Самоков, която е построена на главния площад през 1662 г. и до днес има поверие, че който пие от водата ѝ, ще остане там завинаги.

Боровец е основният туристически център в община Самоков с международно значение, който предлага възможности за практикуване на всички видове зимни спортове, съчетани с високо качество на обслужване, модерни съоръжения и оборудване. В курорта има множество хотели, вилни селища и отделни вили за гости.

Рай за любителите на риболова е яз. Искър (13 км северно) - най-големият язовир в България по своя воден обем. Тук могат да се уловят разнообразни видове риба: бабушка, бяла риба, каракуда, костур, платика, речен кефал (клен), сом, уклей, червеноперка и шаран. Отлични са условията и за водни спортове.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: