ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Алдомировци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Алдомировци

Алдомировци е село в Западна България, второ по големина в Община Сливница, област София.

Отстои на 28 км северозападно от гр. София, на 4 км югозападно от гр. Сливница, на 7 км от Драгоман и на 27 км югоизточно от КПП Калотина.

Населението наброява около 1274 жители.

Релефът е с равнинно-хълмист характер като средната надморска височина е 716 м.
Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Алдомировци е благоустроено и с добре развита инфраструктура. Има редовен автобусен транспорт до гр. София. На 2 км от селото минава ж.п. линията Калотина запад - Свиленград. В близост минава международният път Е-80, от Белград през София за Истанбул.

На територията му функционират основно училище "Иван Вазов", читалище "Светлина", в което традиционно се развива фолклорен танцов състав, поща, здравен център, православен храм.

Поради добре изградената инфраструктура и близостта до общинския и областен център, значителна част от населението намира работа там. На територията на общината функционират над 15 малки и средни предприятия. Основно място заемат транспортът и ремонтът на тежкотоварни и лекотоварни автомобили. Традиционно в района се добива варовик, основно в кариера „Козяк“. Строи се модерен завод за производство на строителни материали и консумативи. Водещ сектор е селското стопанство, като земеделието е концентрирано предимно в малки частни стопанства. Има 3 язовира, които се използват, както за развъждане на риба, така за спортен риболов през летните месеци.

Туризъм

Природните дадености, като живописна природа, чист въздух, близост до водоизточници и лесният и бърз достъп по първокласен път правят селото предпочитано, както за целогодишно живеене, така и за отдих през почивните дни. Има условия за практикуване на селски, риболовен, еко туризъм.

В района на селото има няколко язовира за спортен риболов („Воден свят“ — на около 4 км, до село Радуловци, язовир Братушково, до едноименното село и язовир Извор, до село Извор), и един естествен — Алдомировското блато. То е една от забележителностите на селото. Блатото е защитена местност, в която се срещат много редки видове растения и водолюбиви птици. Площта му е 129,40 хектара.

В района на блатото са разположени местностите Мека црев и Три уши, където през ноември 1885 година се водят едни от най-важните сражения от Сръбско-българската война.

На височината Мрамора в село Алдомировци се намира първият войнишки паметник в страната, който е включен в списъка на 100-те Национални туристически обекта на България.

Източник и снимки: http://info.slivnitsa.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: