ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Костадинкино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Костадинкино

Костадинкино е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, Софийска област

Отстои на 6 км югозападно от с. Вакарел, на 21 км северозападно от гр. Ихтиман и на 40 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Ихтиманската част на Средна гора, на надморска височина от 900 м. Състои се от махалите Полиовци, Семковци, Брънковци и Яздирастовци. В климатично отношение районът попада в умерено-континенталната климатична област. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима.

Постоянното население наброява 56 души.

Инфраструктурата е много добра - улиците са осветени, а мрежата е частично асфалтирана. Редовна маршрутна линия го свързва с общинския център, а при село Вакарел има и ж.п. гара. До селото има бензиностанция. Всички мобилни оператори имат обхват.

Тук функционира смесен магазин. Най-близките учебни заведения и лекарски практики са в съседното село Вакарел, а болничната помощ се осъществява на територияна на общинския център. 

В местнoстта Брънковци има стар православен параклис.

На около километър северно от селото се намира Вакарелският манастир "Св. Петка". Манастирът е сравнително нов. Основан е през 20. век, а сега е периодично действащ. Бил е женски манастир. Храмовият му празник се чества на 14 октомври. Представлява комплекс от църква и жилищна сграда.

В близост е гр. Ихтиман, където могат да се посетят културни и исторически забележителности, като Църквата Успение Богородично, Историческия музей, прохода Траянови вратаа любителите на аристократичните спортове могат да посетят Голф Клуб ЕР София, където има голф игрище, басейн, тенис корт.

Язовир Огняново предлага чудесни условия за водни и моторни спортове.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: