ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стрезимировци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Стрезимировци

Стрезимировци е село в Западна България. Разположено е в гр. Трън, област Перник

Отстои на 18 км югозападно от гр. Трън и на 64 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 94 км източно. До него се намира ГКПП Стрезимировци.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 830 м. Климатът има ясно изразени четири сезона - наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население наброява около 46 души.

Най-близките учебни заведения работят в общинския център, където ще получите и медицинска помощ.

Разположено е в историческата област Знеполе и е кръстено на феодала Стрезимир, който е управлявал Трънско и е бил добър приятел на Кракра Пернишки.

Туризъм и забележителности

Наблизо тече р. Ерма, която е пълна с пъстърва. Любителите на риболова могат да се възползват и от благоприятните условия край яз. Ярловци (6 км).

Сред забележителностите в района са живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Интересна забележителност е „Музейна сбирка на бусинската керамика", в с. Бусинци, която е открита още през 1982 г., редом с изложбените зали има работни ателиета и малка хотелска част.
Сега в музея се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят т. нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондира - уникална стомна с дупка по средата. Тук се пази и повече от 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: