ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Две могили

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - гр. Две могили

Две могили е град в Централната част на Северна България. Административен център е на община Две могили, област Русе.

Отстои на 35 км южно от гр. Русе, на 70 км западно от гр. Разград, на 21 км североизточно от гр. Бяла и на 55 км източно от гр. Свищов.

Населението наброява приблизително 4 400 души.

Градът се намира в източната част на Дунавската хълмиста равнина, на надморска височина от 242 м. Заема територията на обширно заравнено льосово плато, характеризиращо се предимно с равнинен релеф, на места прорязано от дълбоки къси долове. Климатът е умереноконтинентален с горещо лято и студена зима.

Инфраструктура

В Две могили има общинска администрация, полицейско управление, поща, църква, поликлиника, звено за бърза медицинска помощ, средно общообразователно училище и професионална гимназия по селско стопанство.

Изградени са телефонна и радиомрежа, както и базови станции на мобилните оператори.

Градът се разполага от двете страни на ж.п. линията Русе-Горна Оряховица. Ж.п. гарата осигурява връзка в посоките Русе-Горна Оряховица и Русе-София, а автогарата със съседните общини и с градовете Русе, Бяла и Попово.

Икономика

В града функционират няколко фирми в сферата на хранително-вкусовата промишленост, леката промишленост, електротехниката и транспорта.

Природното съчетание от разнообразен ландшафт създава благоприятни условия за развитие на земеделие и животновъдство.

Туризъм

В центъра на гр. Две могили могат да се посетят паметника и къщата-музей на Филип Тотю. Пред църквата е запазен гробът му, който също е превърнат в паметник.

През лятото на 2009 година е открит обновения летен градски театър.

Интересни са и двете могили в покрайнините, на които е кръстен и града.

През пролетта тук се провежда традиционен панаир за народни танци, в който вземат участие много състави - от България, Румъния, Кипър, Турция, Сърбия и др.

Природна забележителност в района е пещерата Орлова чука, която е втората по дължина в България. Намира се в пролома на река Черни Лом, на 4 км от град Две могили.

Друга известна природна забележителност е Природен Парк "Русенски Лом", който е атрактивна смесица от пещери и скални образувания, исторически паметници и зони с богато видово разнообразие.

Източници и снимки: www.dvemogili.bg, www.wikipedia.orghttp://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: