ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Трън

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - гр. Трън

Трън е град в Западна България. Административен център е на община Трън, в Област Перник.

Отстои на 46 км северозападно от гр. Перник, на 71 км западно от гр. София, на 82 км северно от гр. Кюстендил, на 18 км от ГККП на с. Стрезимировци /на границата с Република Сърбия/.

Населението наброява около 2 880 жители.

Трън се намира в планински район, на 703 м надморска височина. Разположен е на двата бряга на река Ерма, в най-източната част на високопланинската котловина Знеполе. Заобиколен е от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица.

Инфраструктура

Трън е малко, добре уредено, поддържано градче. Площадът е изцяло ремонтиран – има пейки, фенери, фонтан с чиста, студена вода. Къщите и сградите също са обновени.
Тук има спортна зала за състезания по волейбол и баскетбол, футболен стадион и няколко спортни площадки. Към СОУ “Гео Милев” се строи спортен комплекс с басейн.
Функционира Специализирана болница за активно лечение на вътрешни болести с 20 легла, три лекарски и две стоматологични практики.
Има редовен автобусен транспорт до населените места в областта.

Туризъм и забележителности


Трънският регион е екологично чист, с богати горски масиви, с разнообразна флора и фауна. В района се практикува лов. Има условия и за риболов (шаран, костур, каракуда, толстолоб, червеноперка и др.) в язовира край село Ярловци.

Трънският край има разнообразни скални образования, карстови пещери, водоскоци, малки водопади, поляни, карстови извори с питейна вода, минерални води (до село Банкя).
С цялото си разнообразие регионът е изключително подходящ за планински преходи, еко, селски, културен, планински туризъм и скално катерене.

Най-интересните забележителности в района са:

Скален параклис „Св. Петка” - Уникалният скален параклис, обявен за археологически паметник на културата, се намира на 1,5 км западно от центъра на Трън, в квартал Баринци. Известна още с името „Пещернята”, тя функционира като религиозен център от времето на Средновековната българска държава до наши дни и е тясно свързана с легендата за покровителката на Трънско св. Петка Българска.

Ждрелото на река Ерма или Ломнишкото ждрело (на името на близкото село Ломница) е включено в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. През него минава Трънската екопътека. Дължината й е малко над 13 км, разположена е в пояса от 600 до 1000 м надморска височина и минава през отвесни скали с височина до 150 – 200 м. По скалите на ждрелото са прокарани над десет алпийски маршрута за катерене.
На 5-6 км от Трън, до село Ломница има поляна за къмпинг, до там стига хубав асфалтов път. Къмпингът не е голям, но е чист и уютен, с много дървета. Безспорно предимство е чистата река Ерма, която минава през поляната.

Близо до Трън се намира Врабчански водопад висок около 4 м. До водопада има карстов извор, място за пикник, живописна пътека през гора и планински поляни, която отвежда до с. Банкя.

На 15 – 20 км от Трън има още една природна забележителност – Еловишката планина с най-високия си връх Плоча (1329 м), до който води немаркирана пътека.

Източник: http://www.tranbg.com/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: