ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Нови Искър

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Нови Искър

Нови Искър е град в Област София-град.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ


Район "Нови Искър" се намира северно от София. Включва гр. Нови Искър с кварталите: Славовци, Кумарица, Курило, Изгрев, Гниляне и няколко села. Районът е естествената врата от Столицата към живописното Искърско дефиле по протежението на жп. линията София - Мездра.

ПРИРОДНИ РЕСУРСИ

В града има зелени хълмове, реки и плодородни поля. Чрез геолого-проучвателни сондажи са открити минерални извори в кв. Кумарица, кв. Гниляне, с. Кътина, с. Чепинци и с. Световрачене. Водата им е подходяща за лечение на редица болести, според научните изследвания - направени от Института по курортология, физиотерапия и рехабилитация. За съжаление на територията на минералните извори няма курортни заведения и селищата не са обявени за курортни.

Благодарение на красивата природа и забележителности, седем от селата са вилни зони и близостта им до София привлича тук за постоянно все повече бизнесмени, предприемачи и любители на природата.

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

На територията на Района се съхраняват и паметници на културното наследство, които обогатяват културния живот и историята на населените места. Най-значими са Подгумерският манастир "Св. Димитър", Курилският манастир "Св. Йоан Кръстител", Църквата "Св. Петка", Църквата "Св. Николай", Манастирът в с. Балша, повечето са със статут на национални паметници на културата. Тук се намират и прочутите Кътински пирамиди.

ТРАНСПОРТ

Връзката на района с центъра на София се осъществява чрез градски транспорт и маршрутни таксита:

  • Автобуси - №  23 - кв. Гниляне - кв. Орландовци;
  • Автобуси - № 26 - кв. Илиянци - кв. Курило;
  • Маршрутни таксита - № 18, 42, 37;

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: