гр. Серес

Имоти в гр. Серес

География

Серес е областен град в Гърция, който се намира в североизточната част на Егейска МакедонияОт север е заобиколена от България и Република Македония, територията на Драма на изток, Кавала на югоизток, Солун и Киклис на запад.

Префектурата на Серес включва четири общини: Серес, Нигрита, Сидирокастро и Неа Зини.

Населението му наброява около 57 000 души.

Релефът е предимно равнинен с малки възвишения, със средна надморска височина около 50 м.

Климатът е типично средиземноморски, с мека и дъждовна зима, а лятото е сухо и топло.

Температурата на морската вода през летните месеци достига до 24ºС.

Транспорт

Има редовни автобусни линии от Солун за Серес, има две автобусни гари и те са в непосредствена близост до центъра на града. Железопътната гарата се намира на 10 минути пеша от центъра или около 5 минути с кола.

Най-близките летища се намират в градовете Солун и Кавала – „Македония” и „Мегас Александрос”.

След като новият път „Егнатия” е пуснат в експлоатация – от Солун до Серес се стига за 1 час с кола, до Драма са само 30 минути, а до Кавала е около 1 час, където е и най-близкото пристанище, от което се стига до о-в Тасос и о-в Санторини.

Икономика

Основният поминък са земеделието и животновъдството. Предимно се отглежда пшеница, ечемик, царевица, тютюн, памук, захарно цвекло, домати, ориз, зеленчуци и др.

На територията на префектура Серес са развити индустрии като: млечната, захарната, дърводобивната, сладкарската и др.

Също така има и заводи за производството на бойлери, тръби, дрехи и др.

Образование и култура

Града разполага с богат избор на държавни и частни училища, детски градини и ясли.

Здравеопазване

В населеното място има две болници, зъболекарски кабинети и аптеки. На пътя Серес - Драма се намира многопрофилната болница.

Пазар на недвижими имоти и строителство

Районът е застроен предимно с нискоетажни сгради и еднофамилни къщи. Архитектурата на къщите се отличава с наличието на просторни тераси с панорамни гледки.

Дори в големите градове много рядко могат да бъдат забелязани високи сгради.

Офертните цени за района варират от 500 €/кв.м до 1800 €/кв.м, в зависимост от имота и състоянието му.

Туризъм

В град Серес могат да бъдат посетени важни забележителности като централния площад, известен още като „Площад на Свободата”. Там се намира и Археологическият музей, чиято сграда датира от XVI-XVII век.

В центъра на стария град се намира катедралата „Св. Теодорес”, която е известна със своите стенописи, само един от които е оцелял след пожара през 1913 г.

Манастирът „Свети Георги Крионеритес” се намира източно от града. Нарича се „крионеритес” заради студената вода от потока, текъл близо до манастира. Той е бил унищожен от турците през 1572 г и е бил възстановен през 1864 г.

Акрополът се намира на боровия хълм над Серес и е един от паметниците на Византийската епоха, запазени до наши дни. Построен е през XVII-XVIII в. пр.н.е. като древна крепост за защита на града. От руините на крепостта, която овенчава кръглия залесен хълм на север, посетителите могат да се насладят на прекрасна гледка и на покрития с борове хълм, като се разходят по множеството живописни пътеки.

По пътя към този хълм, край улица Ексохон е разположен най-красивият парк в Серес – този в долината "Свети Анаргири". Поради близостта си до центъра на града, той се използва от млади и стари като място за отдих, спорт и забавление. Многобройните клубове и кафенета, намиращи се в този район, предлагат разнообразни възможности за вълнуващ нощен живот през летните месеци.

Пещерата Алистрати е чудо на природата. Предизвиква удивление у посетителите с голямото разнообразие от сталактити и сталагмити. Пещерата е една от най-красивите в Европа, с обща дължина 3 км.

Автомобилната писта в Серес се намира в северозападната част на града и е въведена в експлоатация през 1998 г, като отговаря на изискванията на Международната Федерация (FIA) и дава възможност за провеждането на състезания от FORMULA 3 и мотоциклетизъм на писта. Дължина й е 3186 м.

Останалите спортни съоръжения към общината като игрища за футбол, закрита спортна зала, тенис на корт и писта за КАРТ, обособяват т.нар. парк "ОМОНИЯ".

Пясъчните брегове и заливи с прозрачната чиста вода на гр. Кавала се намират само на 30 минути път с кола, което е алтернатива за туристите и местните жители да прекарат приятно свободното си време.

Източници: www.bg.wikipedia.orgwww.serres.gr, www.e-view.gr
Снимки: www.serres.gr

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: