гр. Драма

Имоти в гр. Драма

География

Драма е областен град в Гърция, който се намира в североизточната част на Егейска Македония. Градът е разположен в северната част на Драмското поле на река Драматица в южното подножие на планината Боздаг.

Населението му наброява около 42000 души.

Релефът е равнинно-хълмист.
Климатът е типично средиземноморски с мека и дъждовна зима, а лятото е сухо и топло.

 

Транспорт

Има редовни автобусни линии от Солун за Драма, жп гарата се намира на 10 минути пеша от центъра, а автобусната гара е само на 3 минути.
Най-близкото летище се намира в гр. Кавала – „Мегас Александрос”, което е на 48 км.
След като новият път „Егнатия” е пуснат в експлоатация – от Солун до Драма се стига за 2 часа с кола, а до Кавала са само 30 минути, където е и най-близкото пристанище, от което се стига до о-в Тасос и о-в Санторики.

 

Икономика

Основният поминък на населението са земеделието и туризмът. Предимно се отглежда тютюн, добива се мрамор и лесовъдството.

 

Образование и култура

Населеното място разполага с богат избор на държавни и частни училища, детски градини и ясли.
В град Драма се провежда годишен фестивал за късометражни филми.

 

Здравеопазване

В населеното място има държавна болница, зъболекарски кабинети и аптеки.

 

Пазар на недвижими имоти и строителство

Най-разпространените сгради са еднофамилните къщи. Тяхната архитектура се отличава с наличието на просторни тераси с панорамни гледки.
Повечето постройки са нискоетажни. Дори в големите градове много рядко могат да бъдат забелязани високи сгради.
Широко разпространена е практиката на закупуване на земя за построяването на собствени къщи.
Офертните цени за района варират от 500 €/кв.м до 1800 €/кв.м, в зависимост от имота и състоянието му.

 

Туризъм

Драма е град с дълга и богата история, туристически места за посещения и гостоприемни жители съчетано с великолепието от редуващи се скали, равнини, реки и гори привличат любителите на екотуризъма.

В самият град има Археологически музей, който се намира близо до Обществения парк. Тук посетителите могат да научат повече за историята на Драма от праисторически времена, както и да научат повече за традициите и разнообразието в културното наследство на областта.

Паркът Айа Варвара, с площ около 60 000 кв.м, е характерна забележителност на града и привлича голяма част от туристите. В северната му част е разположен склад за съхраняване на тютюн, който напомня за златните години на града, когато там се е произвеждал тютюн от най-високо качество. Освен това има и къщи, обявени за национални паметници.
Друга забележителност е улица Венизелу, която се посещава от туристите заради множеството паметници, както и заради Църковния музей, който се намира там.

Наблизо се намира ски-курорт на връх Фалакро, където има отлични условия за зимни спортове, но заради красивата си природа привлича туристи и през другото време на годината.

Пясъчните брегове и заливи с прозрачната чиста вода на гр. Кавала се намират само на 30 минути с кола, което е алтернатива за туристите и местните жители да прекарат приятно свободното си време.

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: www.bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: