Гр. Солун

Имоти в гр. Солун

Солун /на гръцки: Θεσσαλονίκη, Тесалоники/ е втория по големина град в Гърция след столицата Атина. Солун е главен град на географската област Македония и административен център на областта Централна Македония. Градът е център на Солунската епархия на Гръцката Православна Църква.

Местоположение

Град Солун се намира в Северна Гърция, разположен е на брега на Егейско море. Солунският залив /на гръцки: Θερμαϊκός Κόλπος, Термаико̀с ко̀лпос/ е най-големият залив на Егейско море, простира южно от ном Солун, източно от ном Пиерия и ном Иматия, западно от ном Халкидики. Гръцкото наименование произхожда от името на древния град Терма, който се е намирал по крайбрежието на залива. Град Терма по-късно е преименуван на Тесалоники /Солун/. Дължината на залива е 100 км, а широчината му е 5 км близо до Солун, около 15 км на север и около 50 км на юг.
Град Солун се намира на около 300 км от гр. София.

История

Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Той му дава името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници. Името може да се преведе като победа на тесалийците /Θεσσαλοί + Νίκη/.
altГрадът е бил столица на една от четирите римски провинции в Македония, след завладяването му от римляните. При второто си посещение в Македония Апостол Павел е проповядал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнско братство и църква. Поради недоволството на местните еврейски водачи той напуска града и се отправя на запад, в град Верия.
Солун е един от важните търговски центрове на Византия. В града са родени и българските просветители Св. св. Кирил и Методий.

Настояще

Днес населението на Солун наброява 1 200 000 жители. Той е културен и промишлено-търговски център на югоизточна Европа. Добре развити са и транспортните връзки на града – международно летище, пристанище /което е второто по големина в Гърция/, железопътен и автобусен транспорт до всяка точка на страната и чужбина. Солун има богат духовен живот. Тук може да посетите места с археологически разкопки, изложби, да отидете в музеи, театри и др. Солун е известен далеч зад пределите на страната като град, който никога не спи. Нощни клубове, барове и ресторанти Ви приканват в своите обятия.

altЗабележителности

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула /Λευκός Πύργος/. Кулата е най-източната от трите кули на морската стена на града, съборена заедно с другите две кули в 1867 година. Построена е от османския султан Сюлейман Велики в 1535 - 1536 година. Сега кулата се намира на крайбрежния булевард на Солун „Ники“. В нея се помещава „Византийският музей“ и е една от водещите туристически атракции на града. Кулата е цилиндрична с височина 33,90 m и диаметър 22,70 m. Има приземен етаж и шест етажа, свързани със 120-метрова вита стълба по външната стена.
Други по-известни забележителности са църквата Св. Димитър , градската крепостна стена, Галериевата арка, ротондата Св. Георги и други. Градът е добре устроен, с големи площади /Св. София, Аристотелис/ и широки булеварди /Александър Велики/.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: