ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Шипка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - гр. Шипка

Град Шипка е средище на културата по българските земи още от 11-6 в.пр.н.е когато българските земи са обитавани от траките. 6 - 2 в.пр.н.е. се смята за разцвет на тракийската култура. Множество останки от този период има в района на Шипка, Казанлък и близките селища.  Около 1в.пр.н.е тракийските земи са покорени от римляните, което се доказва и от историческите находки.По-късно на тези земи е създадена Българската държава, която през 1396 попада под османско владичество. Селището Шипка е създадено с цел охрана и поддръжка на прохода. На вр. Шипка са водени едни от най-важните битки за освобождението на България.

Храм –паметник “Рождество Христово”, построен в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско - турската освободителна война 1877-1878 г. На изток от Шипка се издига друг исторически връх - Бузлуджа. В подножието му загива войводата Хаджи Димитър, водил бой начело на малка чета срещу многоброен противник през 1868 г. За подвига на четниците напомня паметник, издигнат през 1961 г.

Гробницата в могилата Оструша е най - големият на територията на България култово - гробнищен комплекс с площ 100 кв. м

Паметникът на свободата “Шипка” е разположен в националния парк- музей “Шипка”, намиращ се по билото на Стара планина, на 18 км от Габрово. По време на руско- турската война на връх Шипка се разиграва най- решителната битка променила историята на цяла България. В памет на загиналите хиляди български опълченци и руски войни там е издигнат този величествен паметник.

За да се стигне до него, трябва да се изкачат 894 стъпала. Паметникът е с височина 31, 5 метра и е на 7 етажа, като в приземния етаж, под централната арка, се намира мраморен саркофаг, съхраняващ костите на загиналите в битката герои. Формата на паметника наподобява средновековна бойна кула. Първото което човек вижда горе над централния вход, е големият бронзов лъв, който е обърнат на изток, откъдето са дошли освободителите. На останалите три страни са увековечени с бронзови букви имената на бойните полета- Шипка, Шейново и Стара Загора, свързани с Освобождението на България. Разхождайки се по етажите на паметника, човек усеща духа на героизма на руските войни и българските опълченци. Тук са изложени много ордени, медали, оръжие, снимки, дрехи и документални материали. Съхранява се и копие на Самарското знаме. На върха на паметника се чувства величието на подвига на героите. При ясно време гледката е незабравима

Надморската височина е 600м. Характерни са ниските абсолютни минимални температури, сравнително по-малка сума на зимните валежи. Лятото е умерено топло, а лятната сума на валежите - голяма. През втората половина на лятото и началото на есента има продължителни засушавания.

Климатичните условия са благоприятни за развитието на основните естествено растящи дървесни видове - бук, зимен дъб, габър, благун

Поради липсата на тежка промишленост в района и близоста до Стара планина въздухът е чист и прохладен, подходящ за хора с белодробни заболявания.


Сайт на гр. Шипка:  http://web2.infoguard.net/shipka/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: