ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Троян

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - гр. Троян

Троян е град в Северна България, Област Ловеч. То е и административен център на община Троян.

местоположение

Град Троян (400 м н.в.) се намира на 30 км от Ловеч, на 70 км от Габрово и на 150 км североизточно от София. Разположен е върху живописните брегове на река Бели Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина.

В непосредствена близост е до автомагистрала Хемус, а чрез Троянския проход се свързва с Южна България.

история

Името си Троян получава от древнотракийския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море още през I - II век от н.е. Археологически разкопки свидетелстват, че този район е населяван още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

През първата половина на 19 век в Троян процъфтяват занаятите. Водещо е грънчарството, което постепенно създава уникалната и до днес Троянска керамична школа.

През 1868г. Троян е обявен за град.

След Освобождението от турско робство опожареният Троян се възстановява напълно и за няколко десетилетия се превръща в проспериращ балкански град, какъвто е и до днес.

Троян е третият електрифициран град в България /през 1911г./- след София и Пловдив.

икономика

Днес Троян има над 27 000 жители, добре развита инфраструктура, няколко индустриални предприятия, изключително много частни фирми, ръководени от предприемчиви бизнесмени. Те успешно прекрачват границите на Западна Европа, САЩ и Канада.

В центъра на Троян се намира уникалният за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Експозицията представя следните основни теми: керамика, дърворезба,иконопис, художествено металообработване, народно облекло и тъкани.

Най-старите експонати са от 10-9 век пр.н.е. - предмети от Тракийски могилен некропол, открит до Троян.

В музея има уникален макет на Троянската занаятчийска чаршия от 19 век; автентична грънчарска и бъкличарска работилница от същото време.

Празник на Сливата


Един от най-атрактивните празници в района е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни посетители-дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия. Победителите получават специални грамоти и уникални медали под формата на слива.

Природни забележителности


В района на Троян и Априлци се намират природните резервати - "Козя стена", "Стенето", "Северен Джендем". Те са част от Народен парк - Централен Балкан - известен със своята уникална растителност и животински свят.

Дива, на места трудно достъпна природа, невероятно красиви пейзажи. Тук се срещат редки и застрашени растителни видове-старопланински еделвайс, алпийска роза, вековни букови, елови и смърчови гори, редки диви животни и птици - кафява мечка, скален орел, дива коза, вълк, благороден елен, врабчова кукумявка и др.

В резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м.

 

Източник:  http://bg.wikipedia.org/  
Снимки: panoramio.com

 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: