ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

град Обзор

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - гр. Обзор

Местоположение

Обзор е вторият по големина град в община Несебър, област Бургас. Намира се на границата между Варненска и Бургаска област. Отстои съответно на 65 км южно от гр. Варна и на 74 км северно от гр. Бургас. Град Несебър е на около 40 км южно. На практика разполага с две близки международни летища в двата областни града, до които има удобен транспорт.
Градът е разположен в красив залив, който започва на север от нос Свети Атанас и се простира на юг до Еминската планина – последната залесена част на старопланинския масив.

История

Обзор е едно от най-древните населени места по българското Черноморие. Историята му датира от преди повече от 3000 години. Първите заселници на това място са траките, те са му дали името Навлохос. По-късно /около 1 хилядолетие пр. Хр./ гръцки преселници основават град Хелиополис /град на слънцето/.
След завоюването му от римляните, през първи век пр.н.е. са построени храм на Юпитер и крепост, която да пази морските и търговски им пътища между Константинопол и Дунав. През римският си предиод града получава името Теополис /Божи град/ или Темплум Йовис /Юпитерово светилище/. Останки от храма могат да се видят и днес в центъра на града. През Средновековието, римската крепост е станала част от владенията на болярина Карвун. В наши дни тя е известна с името Козяк.
Турците са наричали града Гьозикен, което в превод означава „Обзор”. Градът носи днешното си име от 1936г.
Обзор е обявен за град на 9 септември 1984г.

Образование и култура

За първи път българско училище в Гьозикен /дн. Обзор/ се открива през учебната 1890/91 година. Учебните занятия се провеждат в сградата на конака. През 1922г. началното училище се преобразува в „Гьозикенска гимназия”. Гьозикен е първото българско село, в което през 1925г. се е открила вечерна прогимназия. Строежът на настоящата сграда на училището е започнал през 1930г. С доброволен труд и дарения сградата на новото училище „Св. Св. Кирил и Методий” е отворила врати за учебната 1933/34 година.
Освен училището в града има детска градина, Читалище „Изгрев” с две сцени, база за ученически отдих, стадион, тенис-корт и др. През летния сезон се организират различни културни мероприятия, между които и традиционните Нептунови празници през м. Юли.

Природа и забележителности

Град Обзор ще Ви впечатли с просторната си плажна ивица застлана с финозърнест златист пясък, дълга над 6 км и широка 20-60м. Това е един от най-дългите плажове на българското Черноморие. Разположен удобно в прегръдките на Стара планина, Обзор е заобиколен с вековни широколистни гори /дъб, липа, бук и габър/, което прави въздуха наситен на кислород и изключително свеж. В района се срещат ценни видове билки. През града минава река Двойница, която се влива в Черно море.
В близост до града има няколко природни забележителности, които заслужават да отделите част от времето си, за да ги посетите. Това са: резерват „Камчия” и „Камчийските пясъци”, Белия нос край гр. Бяла, останките от крепостта „Козяк” на запад от града, защитената местност „Иракли”, нос Емине – най-източната част на Стара планина. Носът представлява 60-метрова почти отвесна скала, заобиколена с подводни и стърчащи над водата скали. Там има действащ фар и останки от антична крепост. На носа завършва Европейският пешеходен маршрут Е 3 българската част, от който е маршрутът „Ком – Емине”. Емине се намира на 14 км южно от Обзор.

Туризъм

Развитието на Обзор като курорт започва още в далечната 1925г., когато се построяват първите летни вили и почивни станции. Красивите природни дадености и екологичната среда, поради липсата на промишленост в радиус от 50 км, го правят предпочитана туристическа дестинация. През годините от малко крайморско селище Обзор се превръща в модерен курорт, който ще задоволи дори най-претенциозния вкус. В центъра на града има красиво поддържан парк с фонтани, лятно кино и места за отдих, в който могат да се видят антични останки. Разнообразието от заведения в Обзор е голямо – от малки битови ресторантчета, предлагащи местна кухня до коктейл-барове, дискотеки и изискани ресторанти.
В Обзор за любителите на водните и екстремните спортове се предлагат джетове, водни колела, унд-сърф, парашути, разходка с лодка и т.н.

Имоти и строителство

Централната част на града е застроена предимно с фамилни къщи от втората половина на ХХ-ти век. Новото строителство е съсредоточено зад стадиона и хотел "Хелиос Бей". Районът около крайбрежната улица също е обект на инвеститорски интерес и там има няколко новоизграждащи се комплекса.
През последните години развитието на курорта се насочи на север от града в посока къмпингите „Луна”, „Слънце” и „Простор”, където се построиха няколко четиризвездни хотелски комплекса - "Обзор Бийч Ризорт", "Мирамар", "Казабланка", "Sunrise" и др., които са част от програмите на международно известни туроператори.
На юг от Обзор, в гористите хълмове, в момента се изграждат луксозни апартхотели, заобиколени от много зеленина и в същото време само на метри от морския бряг. Този район е особено предпочитан от чуждестранни инвеститори, тъй като комплексите сякаш преливат в очарователната природа.

Разумното и планирано строителство в Обзор, възможностите за практикуване на различни спортове и разнообразието от заведения са предпоставка за спокоен и уединен отдих в едно от най-живописните места на българското Черноморие.
 
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: