ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Своге

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Своге

Своге е град в Софийска област. Той е и административен център на община Своге.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

Разположен е в Искърското дефиле при устието на река Искрецка (Искърец). На това място се събират границите на три планини: Мала планина, Голема планина и Понор. Градът се намира на 40 км. от София, на 25 км от Нови Искър и Лакатник и на 60 км от Мездра. Той е център на най-голямата по площ община в България.

ИКОНОМИКА

В Своге се намира известният завод за шоколадови изделия Крафт Якобс Сушард, станал емблематичен за града. Също така там се намира предприятието за картонени изделия "Графобал България" АД, занимаващо се с текстилни изделия.

Климатичните условия и планинския терен в общината, позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

ОБЩЕСТВЕНИ ИНСТИТУЦИИ

В Своге има читалище, основно училище, две начални училища, три детски градини и две гимназии. Градът разполага с многопрофилна болница и с два медицински центъра.

ТУРИЗЪМ

В общината има няколко природни обекти, които си заслужава да бъдат видяни. Това са: Лакатнишките скали при село Лакатник и намиращата се в подножието им пещера Темната дупка, при село Бов - водопада "Скакля" и пещерата "Елата", манастирите "Седемте престола" (близо до Елисейна) и Искрецкия манастир, както и няколкото хижи в района - Пробойница, Тръстеная, Добърчин и др. Природата около Своге впечатлява с разнообразието на горите и красивите поляни.

транспорт

През територията на общината минава ж. п. линията София - Мездра (построена 1896 год.), а така също и няколко оживени автомобилни артерии, които са част от Републиканската пътна мрежа.

Главната пътна артерия в общината е път ІІ-16 /Мездра - Ботевград/ - Ребърково - Елисейна - Своге - София, който преминава през общинския център гр. Своге в направление юг - североизток и свързва общината със столицата и Северна България.

 

Източници:  http://www.svoge.bg/     http://commons.wikimedia.org/
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: