ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Годеч

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Годеч

Град Годеч е град в Западна България. Разположен е в Софийска област и е административен център на едноименната община.

местоположение и климат

Община Годеч обхваща селата в северозападната част на Софийското поле, до течението на р. Нишава. Град Годеч отстои на 21 км североизточно от гр. Драгоман и на 48 км северозападно от гр. София.

На север се издига Берковският дял на Стара планина, на юг е разположена Чепън планина, а на изток са крайните издънки на Мала планина. Западната граница е със Сърбия и Черна гора.

Население и Транспорт

Градът е с добре развита инфраструктура. Редовна автобусна линия свързва Годеч със столицата. Селата пък се обслужват от маршрутки.
Постоянното население на града наброява около 4619 души.

В града има читалище, което разполага с библиотека и е средище на културно-просветни дейности. Също така работят начално училище и гимназия, има и обединено детско заведение. Няколко лекарски практики и дентални кабинети обслужват населението.

ТУризъм и забележителности

Редица археологически находки доказват наличието на живот в района на Годеч през по времето на траките и римляните.

Манастирът "Св. Николай Летни"

В него има нов храм и античен римски храм от II-IV век - национален паметник на културата. Наличието на два олтара и градеж от масивни каменни блокове са превърнали храма в уникална находка без аналог в България. Интересен е фактът, че римският храм в Титси (Англия) по вид, градеж, датира и разположение напълно съответства на нашия.

Църквата "Св. Димитър"

Църквата "Св. Димитър" е художествен паметник на културата с местно значение.

Църквата "Св. Троица" в село Комщица е художествен паметник на културата. Иконостасът и иконите са с голяма художествена стойност. Според проф. д-р Атанас Божков иконостасът е един от най-хубавите от залеза на Българското възраждане - полихромиран, с позлата и ажурна резба, с великолепна цветова хармония. Иконите са от самоковски майстори. Царският ред икони са рисувани от Никола Йованов през 1872-1873 г. Те са монументални и забележителни както със своя единен стил, така и с очевидното домогване на художника до новото течение, което настъпва в българското религиозно изкуство.

Планинският характер на града позволява изграждането на вилни зони около селата Гинци и Връбница. На територията на Годеч има две хижи - "Малина" и "Петрохан", които са посещавани от туристи целогодишно.

В района на карстовата планина Чепън и подножията на връх Ком има добри условия за лов, а река Нишава в близост до село Връбница, както и малките водоеми са подходящи за риболов.

Източници: Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: