ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Банкя

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Банкя

Банкя е град в югозападна България, административен център на район Банкя на Столична община, област София. Трети по големина е в областта след София и Нови Искър.


Отстои на 17 км западно от центъра на гр. София, на 31 км североизточно от гр. Перник, на 165 км северозападно от гр. Пловдив.

Съставен е от централна част и кварталите Вердикал, Иваняне, Михайлово и Градоман.

Населението наброява около 11 000 души.

Природа

Разположен е в подножието на Люлин планина, на брега на река Банкя. Средната надморска височина е между 630 и 750 м.

Климатът е умерено-континентален. Средната температура за м. януари е - 2 С, а за м. юли е 19.6 С. Лятото е свежо, есента е топла и слънчева, а зимата - умерено студена. Тези климатични условия са благоприятни както за целогодишно лечение, така и за обща профилактика и заздравяване на организма.

Най-голямото богатство на Банкя е минералната вода. От единното хидротермално находище бликат няколко естествени и сондажни хидротермални източника с температура на водата 36,5-37 С и общ дебит 24 л/сек. Всички тези хомотермални води са с ниска минерализация, с ниска водна твърдост, бистри, безцветни, без мирис и с много приятни питейно-вкусови качества.

Инфраструктура

Образование и култура: Държавни училища  - Техникум по туризъм "Ал. Константинов", 78 СОУ "Христо Смирненски", Обединено детско заведение - 25; Частни училища - Евроучилище "Ровел", Частно начално училище и детска градина "Дъга". Две читалища -  "Отец Паисий" и "Светлина".
Здравеопазване: Специализирани болници за рехабилитация: Национален комплекс "Здраве" ЕАД (бивша база - 3), Болнична база за лечение и рехабилитация към ВМА (санаториум към Министерство на отбраната), Санаториум на МВР - ул. "Хисаря" 2, Специализирана болница за активно лечение на детски болести.

Икономика

Основно жителите на града са заети в сферата на обслужването. Приоритетно се развива туризма и балнеолечението. Тук има няколко хотела и заведения за хранене и развлечение.
В покрайнините му работи завод за минерална вода и други компании за напитки.

ТуризъмБанкя е един от най-динамично развиващите се през последните години балнеолечебни курорти в България. Положително влияние оказва близостта със столицата София.  Той е с международно значение и е Национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и на застрашените от тях. Предлага отлична курортна база. Има 2 балнео-физио лечебници, летен плаж с хидротермални басейни, разположени в обширен живописен парк, поликлиника със специализирани диагностични кабинети по профила на курорта, модерни санаториуми, почивни домове, уютни хотели, пътеки за теренно лечение, спортно-профилактични терени, а също и добре уредени частни квартири.

По време на археологически разкопки преди много години, в район на Банкя са открити останки от църкви, керамика и монети, датиращи още от времето на Римската империя. Интерес представляват църквата “Св. Кирик и Юлита” и манастирът “Св. Петка” в областта Клисура.

В околностите на Банкя има множество туристически пътеки. На около 20 км от града се намира Дивотинският манастир “Св. Троица” - един от най-старите и запазени манастири в Софийско. Основан е  през 10 век, а е възобновен през 19 век (1875 г.). Понастоящем е постоянно действащ, мъжки.

В града ежегодно се организира Международен фестивал на детската песен „Милион чудеса“, който продължава три дни, най-често в дните 16-18 юни.
В средата на юли пък се организират традиционните празници на минералната вода и дълголетието „Горещляци“.
Градът е домакин и на Международен джаз-фестивал „Банкя“.
Покрай курорта минават и много маркирани туристически пътеки.

транспорт

Жп транспорт - с Начална гара София

Автобусен транспорт

  • Автобусна линия 42 - Начална спирка - метростанция "Сливница"
  • Автобусна линия 43 - Начална спирка 56-то СОУ жк "Люлин"


Маршрутни линии

  • Маршрутна линия 10 - гр. Банкя - ул.Опълченска - Руски паметник - кв.Бояна 
  • Маршрутна линия 31- гр. Банкя - жк. Люлин - кв. Илиенци - Химснаб

Източник: http://www.bankia.bg/
Снимки: МИРЕЛА

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: