ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Бобов дол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - гр. Бобов дол

Бобов дол е град в Западна България, Област Кюстендил. Градът е административен център на община Бобов дол, той е трети по големина в областта след Кюстендил и Дупница.

Намира се на около 37 км североизточно от град Кюстендил и на около 20 км северозападно от град Дупница.

Населението наброява около 6400 души.

Релефът е хълмисто-равнинен, с надморска височина от около 690 м.
Климатът е умереноконтинентален. Характеризира се с мека зима със средна температура около -1ºС и топло сухо лято със средна температура около 24ºС.

Градът разполага с отлично изградена инфраструктура. Цялостна електрификация, водоснабдяване и канализация.
Уличната и транспортна мрежа е добре уредена.

В близост се намират подбалканския път Е871 и европейски път Е79.

Обществени институции

В града е общинската администрация, бюро по труда, службата за социално подпомагане, районно полицейско управление, районна служба за противопожарна безопасност и защита на населението, поща, затвор, професионална гимназия, средно общообразователно училище “Христо Ботев” и основно училище “Н.Й.Вапцаров”, читалище “Миньор”, читалище “Просвета”, младежки дом, театри, музей и др.

Има градска църква и още две - на адвентистите и евангелистите.

Икономика

Икономиката на града е тясно свързана с подземен и открит добив на кафяви въглища. В района се намира най-голямата подземна мина за добив на въглища МИНИ “БОБОВ ДОЛ” ЕАД. Понастоящем в мините работят около 3000 души и добиват по 1 000 000 тона годишно.

Туристически и културни забележителности

Интерес представлява храмът “Свети Николай-чудотворец”, който е построен през втората половина на ХІХ век. През 1976 г. храмът е регистриран като паметник на културата. През 1994 г. е направен ремонт на църквата, а през 1995 г. са реставрирани иконите на храма.

В района има няколко язовира, подходящи за риболов, отдих и разходки сред природата.

На около 40 км югоизточно се намира гр. Сапарева баня, където се лекуват заболявания на горните дихателни пътища и др. През лятото е привлекателно място за жителите и гостите на града. Атракция е гейзерът, разположен в центъра на града, който през нощта е осветен в различни цветове.

 

Източници: www.bg.wikipedia.org/wiki, www.bobovdol.eu
Снимки: www.bobovdol.eu

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: