ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

гр. Долна баня

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - гр. Долна баня

Долна баня е град в Област София. Той е административен център в община Долна баня.

местоположение

Градът е разположен в живописната Долнобанска котловина, край десния бряг на река Марица. На юг е оградена от северните склонове на Рила, а на север опира в подножието на Черни рид, дял от Средна гора.

Намира се на 72 км от София и на 115 км Пловдив южно от магистралата София - Пловдив - Свиленград, което осигурява бърз и удобен транспорт. Отстои на 8 км от жп гара Костенец. През Долна баня минава пътят Пловдив-Дупница-Кулата (през Боровец - 19 км и Самоков). По този път минава туристическият маршрут за Рилския манастир.

климат

Мекият планински климат, чистият въздух и наличието на топли минерални извори са превърнали селището в курорт. На територията на общината няма крупни промишлени предприятия, които да замърсяват околната среда.

Долна баня е един от най-екологично чистите градове и известни минерални курорти в България с население от около 5000 души, разположен между планините Рила и Средна гора. Градът е с установени и трайни традиции в опазването на околната среда. През територията на града преминават реките Марица, Долнобанска Бистрица, Очушница, Гуцалска.

история

В миналото Долна баня е била кръстопътно средище на стария Босненски път по посока Пловдив - Самоков - Ниш и със своите ханове е била важна спирка за пренощуване по Арнаутския път. Основна цел на общинската стратегия на Долна баня е развитието и утвърждаването на общината като водещ национален и международен център за рекреативен и балнеологичен туризъм, спорт, почивка и развлечение.

икономика

Най-развити в града са туризма, селското стопанство и промишлеността.
Промишлеността е представена основно от неголеми предприятия, свързани с хранително-вкусовия отрасъл, дърводобива, дървопреработването, производството на мебели и шивашки изделия.

Там се произвеждат традиционни вина и високоалкохолни напитки.
Над 100 са различните дружества, регистрирани по търговския закон, които на територията на общината имат различни сфери на дейност.

туризъм

В курорта Долна баня има изградени почивни станции, хотели, както и две туристически хижи - “Гергиница” и “Венетица”. Курортът разполага с модерен мотел и хотели, както и с добра спортна база - стадион и плувни басейни.

Между Долна баня и Костенец се намира първото частно сертифицирано летище в България.  Летището разполага с басейн, волейболно игрище, тенис, билярд и други атракции. Благоприятният климат в района и близостта на планински курортни селища осигуряват добри условия за авиационен туризъм.

Градчето е сред първите носители на първа награда на Националния конкурс за най-много щъркелови гнезда с 21 гнездящи двойки бели щъркели. Всичко това прави Долна баня един от най-подходящите градове в България за провеждането на Европейския екологичен фестивал “Зелена вълна - 21 век”.

Край Долна баня е построена и ново модерно игрище за голф. Игрището на голф комплекса "Ибър" е разположено на 870 000 кв. м. с дължина 7071 м, а обиколката му е около 12 км.

В Долна баня има и шивашки цех за готови облекла, конфекция,  дърводобив и дървопреработване.

Със селско стопанство се занимана немалка част от населението на общината. Традиционно в Долна баня се отглеждат ягодови, малинови и други плодови насаждения, зърнени и етерично-маслени култури, зеленчуци, картофи.

инфраструктура

В града има професионална гимназия "Христо Ботев", СОУ "Неофит Рилски", читалище и детска градина. Кафе-аперативите и баровете са над 10. Магазините и павилионите за хранителни и промишлени стоки са над 60. В града има 2 бензиностанции и 3 газостанции.

Новото вилно селище "Суперборовец", голф игрището и спа центърът, както и възможностите, които предлага летище "Долна баня" допринасят за големия интерес към района.

Източници:  http://bg.wikipedia.org/ 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: